PROFIL

FAKTA
Namn: Marcus Johansson
Födelsedag: 1985-04-08
Födelsestad: Herrljunga (Borås)
Bor: Falun
E-mail: marcus@mjpage.se
Längd: 189 cm
Vikt: 79 kg
Maxpuls: 194
Vilopuls:
Tröskelpuls:
Watt/kg:
VO2/kg:
Team 2008: Motala AIF Cykel - Bianchi
Tidigare team: Ulricehamns CK, Team Cyclesport.se
Musik: Coldplay, Blink 182, Oasis, Slipknot
TV: Sporten, det som är på
Film: Många
Blir glad av: Kompisar och en gnutta framgång
Äter: Mammas och på dyr restaurang
Dricker: Vatten med brustabletter

BAKGRUND
Redan i tidig ålder fascinerades jag av cyklar. Första gången jag klarade av att cykla var nerför en mindre backe hemma på gården i Herrljunga. Lånade min kompis BMX vilket var lite mindre än min. Efter det fortsatte jag att cykla mycket där hemma på gården. Jag gjorde hinderbanor, byggde hopp och snitslade banor med konor för att sedan kunna ta tiden. Jag tävlade också en del mot min broder med hjälp av ett handikappssystem. Som alla andra kids i detta land höll också jag på med fotboll och hockey under ungdomsåren.

Vid runt 12-13 års ålder började pappas cyklande att intressera mig allt mer. Vi diskuterade länge innan vi tillslut investerade i en Kona lava dome. En grön mountainbike som jag började cykla med. Det tog inte lång tid innan jag lagt fotbollen på hyllan för att göra plats åt cyklingen. Jag körde min första tävling vid runt 13 års ålder och är sedan dess fast i cyklandet.

När det var dags att söka till gymnasiet stod det klart att jag ville in på något av de två cykelgymnasier som finns i Sverige. Några bättre resultat hade jag dessvärre inte lyckats att göra. Detta gjorde att jag inte kom in i Skara, men jag gav inte upp. Jag sökte även till Vansbro cykelgymnasium där jag kom in. För att göra en lång historia kort så är jag tacksam för att jag fick gå de tre åren i Vansbro.

Under vansbrotiden tränade jag på ganska mycket och mina träningskamrater cyklade inte mountainbike som jag gjorde. Detta gjorde att jag kom på andra tankar och började prova på lite landsväg mer och mer.

När jag slutade gymnasiet flyttade jag ner till Ulricehamn där jag började jobba som robotsvetsare. Inget jobb för mig och efter ett och ett halvt år gav jag upp och sa upp mig. Jag försökte under tiden att kombinera min cykling med jobbet utan något bra resultat. De pengar jag tjänat spenderade jag på en resa till Australien. Där reste jag runt lite och satsade fullkomligt på cyklingen. Innan resan bestämde jag mig för att ge upp mountainbikecyklandet för att ge landsväg en bättre chans. Väl i Australien tränade jag stenhårt under fyra av de ca fem månaderna jag befann mig downunder.

Tillbaka i Sverige var jag inte länge förrän jag drog söder ut med min nya klubb cyclesport.se. Vi åkte till Kroatien på träningsläger under våren 2006. Säsongen började ganska knackigt och skulle inte bli bättre. Jag drabbades av dåliga blodvärden och hela säsongen gick åt fanders.

Under våren sökte jag in till Högskolan Dalarna och kom in på tränarprogramet till hösten 2006. Väl här uppe i dalarna fick jag en nytändning och tog tag i min träning på riktigt igen. Säsongen 2007 körde jag fortsatt för cyclesport.se och är väldigt nöjd med den. Mina första pallplatser på landsväg togs. Efter lite struligheter och oenighet i laget bytte jag lag inför säsongen 2008. Motala AIF är klubben som gäller nu och jag ser en ljus framtid där.

Väl mött!

RESULTAT
2007
3 - Etapp 4, U6 Cycle Tour
3 - Götene GP
5 - Etapp 2, Hammarö 3-dagars
10 - Alingsås GP, Scandinavian week
© 2008 Marcus Johansson. Alla rättigheter är reserverade. | Skapad av Mattias Haal